13 sierpnia 2021

Inicjatywa Biznesowa

Wejdź w świat biznesu

Jakie przyprawy indyjskie są najpopularniejsze?

Indie to ogromny kraj, który rocznie odwiedzają miliony turystów. Mimo że panuje tam bieda, a warunki sanitarne pozostawiają wiele do życzenia, to warto tam pojechać. Nie tylko po to, aby odkryć liczne zabytki i poznać niezwykłą kulturę, ale także w celu posmakowania oryginalnych i barwnych potraw.

Czym się charakteryzuje kuchnia hinduska?

Dania w tym kraju są bardzo aromatyczne. Nic dziwnego. Kucharze stosują bowiem mnóstwo pachnących dodatków. To właśnie zioła i przyprawy indyjskie powodują, że turysta będzie zachwycony jest unikatowym połączeniem smaków. Zanim jednak przyjrzymy się najpopularniejszym przyprawom, najpierw wyjaśnimy, co przede wszystkim jedzą mieszkańcy Indii. Okazuje się, że na stole nie może zabraknąć produktów mącznych w postaci pieczywa naan (chlebka drożdżowego) czy roti (placuszków z mąki pszennej) oraz koniecznie różnych, ostrych sosów. Najważniejsze jest jednak samo mięso, a dokładniej drób i jagnięcina. Poza tym można spotkać różne owoce morza, ryby, warzywa strączkowe, zapiekanki z ryżu i desery (np. puddingi). Wszelkie potrawy przygotowywane są oczywiście na głębokim tłuszczu.

Zalety przypraw indyjskich

Dosłownie każde danie, które znajduje się w tamtejszym menu (także słodkie), na pewno będzie specyficznie, intensywnie pachnieć. Odpowiedzialne są za to przyprawy indyjskie. Są one tak wyjątkowe, charakterystyczne i lubiane, że używają je nawet zwykłe gospodynie domowe oraz sprzedawcy na ulicznych straganach. Mają one ciekawe właściwości. Nie tylko rozgrzewają i dodają pikanterii czy bardzo pobudzają kubki smakowe. Wzmacniają również organizm człowieka, uwalniają jego endorfiny i co ważne – wspomagają cały proces trawienia.

Najpopularniejsze przyprawy indyjskie

Wśród przypraw najczęściej można trafić na takie, która są niezwykle ostre. Na pierwszy ogień idzie więc chilli. Jest to papryczka w sproszkowanej formie. Dodaje się ją do wielu potraw, ale przede wszystkim nie mogą obejść się bez niej tradycyjne zupy. Kolejną najbardziej znaną przyprawą jest cynamon. W postaci suszonej idealnie nadaje się do słonych dań oraz świetnie spełnia funkcję naturalnego afrodyzjaka. Koniecznie należy wspomnieć również o imbirze, który zachwyca wyczuwalną słodyczą połączoną z pikantnością. Kuchnia indyjska nie istnieje także bez curry, czyli aromatycznej mieszanki zawierającej m.in.: kolendrę, czosnek, kminek, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Podobną, orientalną kompozycją jest też Garam Masala. Dzięki niej można rozgrzać ciało oraz poprawić samopoczucie.