13 sierpnia 2021

Inicjatywa Biznesowa

Wejdź w świat biznesu

Skąd się wzięła moda na wina hiszpańskie?

Hiszpania jest krajem, który ma najwięcej winnic na świecie. Dlatego z hiszpańskim winem spotykamy się na co dzień. Skutkiem ogromnej nadprodukcji jest sprzedaż wina bezimiennie oraz luzem. Duża część zostaje poddana również destylacji na winiaki, z których powstają słynne brandy.

Produkcja wina w Hiszpanii
W ostatnich latach wina hiszpańskie cieszą się bardzo dużą popularnością. Obecnie są one poszukiwane na całym świecie, również w Polsce, a niektóre z odmian zyskały miano szczepów międzynarodowych. Oznacza to, że są sadzone na wszystkich dostępnych kontynentach. Wcześniej Hiszpania była kojarzona głównie z sherry, ale obecnie ta tendencja się zmienia. Oczywiście to również wspaniałe wino, ale teraz dostępnych jest wiele innych rodzajów win. Warto zwrócić uwagę na fakt, że ponad 1/3 winnic Unii Europejskiej jest zlokalizowana w Hiszpanii. Jednak należy pamiętać, że wydajność jest znacznie niższa niż w takich krajach jak Niemcy lub Austria. Jest to spowodowane przede wszystkim gęstością nasadzeń. Ważną rolę odgrywa także tworzenie koncentratów oraz soków z dużej części owoców. Dużą popularnością cieszą się również rodzynki, które są suszonymi winogronami. Do wszystkiego przyczynia się również produkowanie na szeroką skalę odmian stołowych. Warto dodać, że w przypadku najtańszych win Hiszpania jest największym dostawcą w Europie. W Unii Europejskiej mieszane są one z wyrobami lokalnymi i następnie sprzedawane jako wina stołowe niskiej kategorii.

Sposób uprawy winogron
Największy popyt na wina hiszpańskie wybuchł w latach 80-tych, ponieważ przed tym czasem były one dostępne jedynie w restauracjach na terytorium Hiszpanii. Należy mieć na uwadze, że obszary winiarskie są tam bardzo suche, ponieważ część prowincji ma problemy z dostępem do wody. Oczywiście rozwiązaniem jest nawadnianie winogradów przy użyciu systemu, ale niestety jest on bardzo drogi. Inne regiony korzystają ze sposobu ekstensywnego do uprawiania winogron. W niektórych częściach kraju winorośl jest nasadzana bardzo gęsto i uprawiana niezwykle intensywnie. Żeby krzewy miały dostęp do wystarczającej ilości wody oraz substancji odżywczych powinny być sadzone w odległościach 2,5 m między sobą. Takie sadzenie pozwala osiągnąć gęstość na poziomie 900-1500 krzewów na hektar. Wydajność przy takim rozwiązaniu wynosi 20 hektolitrów na hektar. Dużym zainteresowaniem cieszą się również zbiory mechaniczne oraz winobrania, które przeprowadza się nocą lub o świcie. Hiszpania specjalizuje się także w produkcji win musujących oraz win wzmacnianych. Do produkcji wina wykorzystywanych jest 20 szczepów.